8 استان کشور احتیاج به حمایت ویژه غذایی دارند

طبق تحقیقات وزارت بهداشت 8 استان کشور احتیاج به حمایت ویژه غذایی دارند و در آنها شیوع سوء تغذیه بچه ها بالاتر از دیگر استان هاست.

8 استان کشور احتیاج به حمایت ویژه غذایی دارند

زهرا عبداللهی، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در گفت وگو با ایلنا، با بیان اینکه 8 استان در کشور از ناامنی غذایی رنج می برند، گفت: بعضی استان ها به ویژه استان های محروم که شامل سیستان و بلوچستان، کهکیلویه و بویراحمد، ایلام، هرمزگان، خوزستان، کرمان، استان خراسان جنوبی و ... می شوند، از لحاظ کیفیت و فروانی مواد غذائی در مقایسه با استانداردهای غذایی کم برخوردار محسوب می شوند. این استان ها ضمناً دیگر محرومیت هایشان با کمبود موادغذایی یا بطور کلی مسائل تغذیه ای روبرو هستند.

وی اضافه کرد: شیوع سوءتغذیه بچه ها نیز از اهمیت بالایی برخوردار است که به نسبت نواحی دیگر کشور، در این مناطق محروم آمار بالاتری را به خود اختصاص داده است.

عبداللهی ضمن تاکید بر اهمیت توجه به سبد غذایی مردم، به ویژه در این استان ها اعلام کرد: از نمودهای سوءتغذیه یا کمبود موادغذایی در این استان ها می توانیم از سوءتغذیه بچه ها، کمبود ریزمغذی ها مانند کمبود آهن که منجر به کم خونی می گردد و همچنین کمبود روی اشاره نمود که به نسبت استان های دیگر با کسری بالاتری در سبد غذائی جمعیت این مناطق روبرو هستیم. بنابراین این استان ها از لحاظ تامین منابع غذایی به حمایت بیشتری احتیاجمندند.

عبداللهی در رابطه با کوشش های لازم در تامین امنیت غذایی در استان های مذکور گفت: باید تدابیری اندیشید تا کیفیت مواد غذائی و کمیت آن، در این نواحی ارتقا پیدا کند. این نواحی به دلایل خشکسالی و کم آبی و فقر دچار این ناامنی در حوزه غذا شده اند. همچنان می توان به مورد کم سوادی هم در این مناطق اشاره نمود که عامل وسعت یافتن ناامنی غذایی می گردد، چرا که این بحث مربوط به توسعه استان است.

وی در این رابطه اضافه کرد: باید تمام ارگان های توسعه استان با هم همکاری نمایند تا کیفیت مواد غذایی به طبع افزایش فراوری، اشتغال و کاهش فقر کمتر گردد. همچنین باید اقداماتی صورت بگیرد تا در بحث افزایش فراوری مواد غذایی و دسترسی مردم به مواد غذایی توسعه حاصل گردد.

عبداللهی گفت: این موضوع تا حدی بر عهده جهاد کشاورزی است. همچنین راه اندازی پروژه های اشتغال زایی و درآمدزایی اهمیت بویژه ای دارد تا بیکاری کم تر گردد، اگر درآمد اقشار مختلف در این مناطق تصاعد پیدا کند. به طبع بالارفتن با قدرت خرید مردم امنیت غذایی بالاتری را کسب می نمایند.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ضمن تاکید بر توجه به مسائل بهداشتی استان های محروم گفت: در کنار تمام کوشش هایی که ضروری است برای برطرف مسائل غذایی در این استان ها صورت گیرد، لزوم توجه به خدمات بهداشتی درمانی بیش از پیش است. بطور کلی هر بخشی یک وظیفه ای را برعهده دارد که بخش بهداشت و درمان هم باید در مورد ارائه مراقبت های درمانی و خدمات مربوط به سلامت جامعه اقداماتی انجام دهد.

وی در این رابطه گفت: کوشش هایی در راستای اطلاع رسانی، آموزش، فرهنگ سازی و اصلاح الگوهای غذایی ضروری است. در کنار اینها ارگان های دیگر باید در ذیل کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان، همکاری و هماهنگی کامل داشته باشند تا در این هشت استان کارهای وسیع تری در جهت تامین امنیت غذایی صورت بگیرد.

عبداللهی با تاکید بر لزوم رسیدگی فوری به مقوله محرومیت غذایی در کشور گفت: تحقیقاتی که در وزارت بهداشت اجرا شده است نشان می دهد این وضعیت تغذیه در این استان ها نامطلوب است و احتیاج به یک نگاه ویژه و خاص وجود دارد تا در جهت ارتقای سطح تغذیه و امنیت غذایی در این مناطق کوشش هایی انجام گردد.

همچنین وی، در ارتباط به مسائل رایج تغذیه در کشور گفت: باید زمانی که از سوءتغذیه صحبت می کنیم توجه کنیم که سوءتغذیه دو طیف دارد. یکی مقوله فقر است یا مصرف کم تر از حد توصیه شده مواد مغذی مانند پروتئین یا کلسیم و آهن و ...که این کمبود خوردن حاصل از فقر و کمبود دریافت موادغذائی بوسیله بدن است که این خودش را به شکل لاغری و کم وزنی در بچه ها زیر 5 سال نشان می دهد، یعنی بچه ها آسیب پذیر که در حال رشد هستند یا در نوجوانان و مادران باردار بروز پیدا می نماید. یک نوع دیگر از این کم خوری ها عدم دریافت انرژی کافی است، ممکن است غذا با مقدار مناسب یا زیاد استفاده گردد، اما کیفیت غذایی که مصرف می گردد نتواند احتیاج بدن به انرژی، پروتئین یا ... را تامین کند.

وی اضافه کرد: حتی ما انواعی از سوءتغذیه را داریم که افراد به علت زیاده خواری مبتلا به چاقی و انواع بیماری های قلبی، عروقی یا دیابت می شوند. در واقع باید گفت سوءتغذیه یعنی خارج شدن از برنامه مناسب غذایی که می تواند مسائل فیزیکی برای فرد ایجاد کند. در واقع ما در استان های کم برخوردار با انواع این سوءتغذیه ها یعنی کم خوری، بدخوری یا بیش خواری روبرو هستیم.

عبداللهی در ارتباط با فرهنگ بد رایج غذایی در کشور گفت: حتی در مناطق شهری مشکل بزرگ ما در ارتباط با سوءتغذیه، چاقی است. این به علت تغییر الگوی غذایی مردم و مصرف بی رویه فست فودها یا نوشابه های گازدار، غذاهای چرب و سرخ شده یا مواد قندی و شیرینی های غیراستاندارد است. مصرف غذای نامناسب و تحرک بدنی کم باعث شده است که 60 درصد مردم کشور ما دچار چاقی هستند و این خود زمینه بروز بیماری های قلبی، دیابت ها و سرطان ها خواهد شد.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: این فرهنگ بدغذایی حتی در مناطق روستائی هم باب شده است، شاید باور عمومی این است که غذاهایی که در روستا استفاده می گردد سالم تر است، اما این مصرف فست فودی حتی در روستاها هم بالا رفته است. به همین نسبت تحرک بدنی روستائیان هم کاهش پیدا نموده است.

وی در رابطه با آمار بالای مرگ ومیر ناشی از بیماری های غیرواگیردار گفت: امروز در کشور، ما با آمار بالاتری از میزان مرگ و میر به علت بیماری های غیرواگیردار روبه رو هستیم. این آمار تا دوسال پیش 76 اگر درصد بود، درحالی که آخرین آماری که ما از این مهم داریم 82 درصد است. ابتلا به این بیماری های غیرواگیر چند مولفه خطر دارند که در راس آنها تغذیه و الگوی غذایی مردم است.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در تشریح ارتباط بین شیوع بیماری های عفونی و ناامنی تغذیه گفت: همچنین کیفیت پایین تغذیه می تواند در ابتلا به بیماری های واگیردار به ویژه بیماری های عفونی موثر باشد. چون باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن فرد می گردد و در زمان شیوع بیماری های عفونی از اهمیت برخوردار است. بنابراین احتمال ابتلا به بیماری های عفونی و شیوع آنها افزایش پیدا می نماید. در واقع این ارتباط دو سویه است که شیوع بیماری های عفونی در مناطق کشور عامل سوءتغذیه می گردد و همچنین سوءتغذیه در مناطق کشور عاملی برای شیوع بیماری های عفونی است.

منبع: همشهری آنلاین

به "8 استان کشور احتیاج به حمایت ویژه غذایی دارند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "8 استان کشور احتیاج به حمایت ویژه غذایی دارند"

نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید